FOREDRAG / PRESENTASJON / KLUBB

Kjettersk Kjeller

Sædmagikere og Mummi-mordere - Finlands okkulte historie

Time, date & age restrictions 19:00 20+
Tickets Get tickets 100,—

August-kjelleren var utsolgt og smekkfull. Men vi hviler ikke på laurbærene, og slår til med den kanskje mest kjetterske kjelleren noensinne allerede 20. oktober.

Lightbringers of the North: Secrets of the Occult Tradition of Finland, som kom ut i juni er den engelske oversettelsen av det som allerede har blitt et standardverk om et Norden du knapt kunne forestilt deg at fantes.

Kjettersk Kjellers grunnlegger kaller den «kanskje den villeste boka jeg har lest om religion» og hva kan vel være en bedre anbefaling? Klart vi måtte prøve å lokke forfatter og religionsviter Vesa Iitti til en viss kjeller i Oslo!

Siden Iitti og hans avdøde medforfatter Perttu Häkkinens verk favner både langt og bredt, har vi bedt Iitti om å konsentrere seg om de mest Kjeller-vennlige personasjene i boken.
Vi skal møte Ior Bock, hippieguruen som fikk sine tilhengere til å drikke sin egen sæd. Bock skapte en hel saga rundt sin familie og fikk samlet sammen store summer for å lete etter families angivelig nedgravde tempel som skulle inneholde en stor skatt.

Og vi skal møte Pekka Siitoin, Lucifers erkebiskop og Finlands første djeveldyrker. Om ikke det var ille nok var Siitoin også en nazist som sendte drev med bomber og protesterte mot å bli nabo til Mummidalen ved å henge en stor Mummipappa-figur fra annen etasje i huset sitt.
Samt et bredere galleri av magikere, mystikere og eksentrikere.

Foredraget vil være på engelsk.

For å gjøre kvelden komplett har en av Norges mest respekterte musikkformidlere meldt seg til tjeneste bak platespillerne. DJ Koko Vittu er til daglig kjent som Martin Bjørnersen, musikkjournalist i Klassekampens Musikkmagasin, og som DJ under navnet Hele Fitta. Til Kjelleren tar han med et utvalg fra sin platesamlings overraskende velfylte avdeling for rituell skogsmusikk fra finsk-ugrisk kulturkrets (og skoger), i såvel moderne som tradisjonelle tapninger.

Som alltid når temaet berører brun politikk ber vi folk med brune sympatier om å holde seg unna.

Program

March

April

May

December