FOREDRAG / PRESENTASJON / KLUBB

Kjettersk Kjeller: Den sorte bande – anarkister mot kapital og kirke

Velkommen til en helsort aften!

Time, date & age restrictions 19:00 20+
Tickets Get tickets 100,—

I 1909 satt anarkistgruppen Den sorte bande i gang sin egen private krig mot det de kalte «tyvesamfunnet». Gjennom innbrudd og skapsprengerier skulle staten tvinges i kne! Og om ikke dette var kjettersk nok, gikk de sorte også til frontalangrep på viktige norske institusjoner som kirke og alkoholkonsum.

Resultatet var at en gruppe fattige og marginaliserte ungdommer ble trukket inn det man kan kalle «den første krigen mot terror». Et hemmelig internasjonalt etterretningssamarbeid for å forfølge personer med anarkistiske sympatier tøyde lovens grenser for overvåkning og provokasjon.

Og som et frempek mot noen andre «sorte» ungdommer som satt Norge opp-ned åtti år senere, ble den norske offentligheten ridd av konspirasjonsteorier og moralpanikk.
Terje Emberland er forfatter og seniorforsker på HL-senteret. Med sine fremragende fortellerevner og kjærlighet til ting som er «okkulte» i ordets egentlige mening – «skjult» eller «hemmelig» – har han hatt enorm påvirkning på Kjettersk Kjeller og det er en glede å ønske ham velkommen tilbake.

For å gjøre kvelden enda bedre har vi klart å lokke ingen ringere enn selveste Storeulv, bedre kjent som Kristoffer Rygg fra Ulver, til å snurre noen skiver for oss.

Velkommen til en helsort aften!

Program

March

April

May

December