LITTERATUR:

Litteratur på BLÅ

I dybden: Dagny Juel

Time, date & age restrictions 18:00 20+
Tickets 50,—

Dagny Juel (1867-1901), gift Dagny Juel Przybyszewska, var en original og modig forfatter for sin tid. Juels dramatikk og poesi skildret kvinners liv på en uredd og direkte måte. Kjærligheten er et tilbakevendende tema i Juels forfatterskap, og hun var ikke redd for å beskrive kvinners egen lyst og begjær. I Juels tekster er det den kvinnelige erfaringen som blir beskrevet. Kvinnene er karakterer – ikke idealer.

Juels forfatterskap utfordret i stor grad det patriarkalske systemet hun levde i, og hennes kvinnelige subjekter, så vel som sjangervalg, plasserer Juel som en pionér for sin tid.

I tillegg til eget forfatterskap hadde Juel dessuten en viktig rolle som kulturperson, og virket som oversetter og kulturpersonlighet som introduserte kunst på tvers av landegrenser i Nord-Europa.

Som en levende og frigjort kvinne, og en sentral person i bohem-kretser på slutten av 1800-tallet, har Juels forfatterskap gjerne kommet i skyggen av myten om Dagny Juel. Litteratur på Blå inviterer derfor til samtale om Juels forfatterskap. Hva skrev Juel, og hvorfor er det fortsatt aktuelt for oss å lese Juel i dag?

 

Med oss til å samtale om forfatterskapet har vi Aurora Sandlilje og Aleksandra Weder Sawicka.

 

Aurora Sandlilje er billedkunstner, og har laget kunstfilmer med utgangspunkt i Juels dramatiske tekster «Når solen går ned» og «Den sterke», i tillegg til fire av Juels prosatekster. Sandlilje har også tonesatt Juels poesi. Kunstfilmene er laget i samarbeid med Kvinnemuseet i Kongsvinger, og kan ses i den faste utstillingen «Din Dagny».

 

Aleksandra Weder Sawicka har doktorgrad i litteraturvitenskap fra Universitetet i Warszawa, og har skrevet om Juels forfatterskap en rekke steder, i tillegg til å ha oversatt Juel til polsk.

 

Arrangementet holdes utendørs, på Lagunen på Blå. Vi ønsker velkommen til 50 gjester.

For reservasjon, send mail til: bord@blaaoslo.no med emne LPB + dato, antall personer.

CC: kr. 50,-

Program

March

April

May

December