HVER TIRSDAG:

Litteratur På Blå: Punk, protest og performance

debatter, samtaler og intervjuer

Time, date & age restrictions 19:00 20+
Tickets 50,—

«I en ideell punkkultur blir ikke konsertsalen behandlet som et sted hvor anonyme publikummere konsumerer et image, en særlig måte å danse på, en bestemt klesstil; snarere blir den et sted der kroppsliggjort politikk utøves.»

I reportasjeboka En punkbønn utforsker kritiker Susanne Christensen punken som feministisk uttrykk, i skjæringspunktet mellom musikk, litteratur, kunst og sosial aktivisme. Gjennom reiser og møter med musikere og aktivister i USA og Russland reflekterer hun rundt punken som sjanger, kultur og scene, og tar blant annet for seg punkbevegelsen Riot Grrl, som ble startet av unge jenter på 90-tallet. Tittelen viser til det russiske punkkollektivet Pussy Riots beryktede stuntopptreden i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva i 2012, og Christensen reiser bl.a. til Russland for å forsøke å forstå den samfunnsmessige konteksten rundt deres etter hvert verdenskjente og sensasjonaliserte performance og etterfølgende fengsling. Heller enn «stjerner og personligheter» er Christensen interessert i punkkulturens evne til å skape forbindelser og fellesskap, ikke minst musikk som en «fellesskapsinnstiftende kraft».

På Blå møter Christensen musiker og forfatter Jenny Hval til samtale om punk og protest, performance og fellesskap. Etter samtalen opptrer musiker Jessica Sligter!

Susanne Christensen er en markant og særegen litteraturkritiker og essayist som bl.a. har skrevet for Morgenbladet og Klassekampen, og er fast spaltist i Vagant. I 2011 ble hun kåret til Årets kritiker av Norsk Kritikerlag. Samme år utgav hun essaysamlinga Den ulne avantgarden: Kritiske tekster fra 00-tallet. Årets En punkbønn er hennes andre bok.

 

Jenny Hval er musiker, komponist og forfatter. Hun studerte skrivekunst og performance i Australia og har blant annet gitt ut musikk under navnet Rockettothesky. Hun har skrevet romanen Perlebryggeriet (2006) og inngått i kreativt samarbeid med for eksempel Inger Bråtveit (Kvit søppel, 2011) og Susanna (Meshes of Voice, 2014). Hval er aktuell med sitt nyeste album, Apocalypse, girl.

Jessica Sligter er vokalist og komponist bosatt i Oslo. Musikken hennes befinner seg i utkanten av popsjangeren, i skjæringspunktet mellom kunstnerskap, musikk som sosial handling, og politisk aktivisme. I januar 2016 slippes hennes tredje soloplate, laget med Earth og Sunn O)))-produsenten Randall Dunn.

Program

July

August

September

October

November

December

January

April