LITTERATUR:

Litteratur på BLÅ: Den nye krimmen

Om kriminallitteratur, forfatterskap og skriving med Sven Petter Næss

Time, date & age restrictions 18:00 20+
Tickets Get tickets 50,—

Tirsdag 27. juli kl. 18 inviterer vi til kriminell aften på Blå.
Vi får besøk av krimforfatter og nyslått Rivertonprisvinner Sven Petter Næss, som i sommer slipper sin tredje kriminalroman med den norsk-indiske kripos-etterforskeren Harinder Singh og hans kollega Rachel Hauge.

Samtalen vil dreie seg omkring Næss forfatterskap, hans egen skriving og kriminallitteratur. Hvordan ser han på utviklingen av kriminallitteraturen og maskineriet rundt krim i Norge? Kriminallitteraturen er en sjanger som ofte har fått har medfart blant litteraturvitere og eksperter for å være for “lite litterær”. Likevel inneholder den moderne kriminalroman, såvel som klassisk, trekk fra både romanen og novellen. Hvorfor har kriminallitteratur fått en mindre verdig plass som litteratur?

Sven Petter Næss debuterte i 2019, med Den stille uke (Aschehoug) og mottok strålende lovord fra et samlet kritikerkorps. Dagsavisen mente at «det var den beste norske krimromanen på en stund» (Raakvaag, 2019.) Året etter fulgte han opp med Skjebnesteinen som både ble innstilt – og vant Rivertonprisen 2020, for beste norske kriminalroman. I juryen, bestående av Rivertonklubbens president Trude Teige, litteraturanmelder og krimforfatter Kurt Hansen, forfatter og kritiker Elin Brend Bjørhei og pensjonert professor i allmenn litteraturvitenskap Hans H. Skei, uttales det at «Skjebnesteinen er velskrevet, godt strukturert, med intrikate forbrytelser, og tilsvarende vanskelig politiarbeid, (…) en krim av beste merke!» (Skei, 2020) 16. juli blir den tredje boken om Harinder Singh sluppet, Skyldig.

Hvordan oppstår et krimforfatterskap i vår tid? Og hvordan tenker man rundt en kriminalromans utgivelse, både via forlag, presse, bokhandlere og allmennheten? Ikke minst, har kriminalromanen som sjanger og fenomen forandret seg gjennom tidene?

Vi ønsker velkommen til en kriminell aften!

Samtalen ledes av Andreas Nelu Bentzrød fra redaksjonen.

Arrangementet holdes på Lagunen på Blå, og vi tar imot 100 gjester.
Dørene åpner 18, og samtalen starter kl. 19.

 

CC: 50 kr.

Program

March

April

May

December