LITTERATUR PÅ BLÅ:

Litteratur På Blå: Madame Nielsen

debatter, samtaler og intervjuer

Time, date & age restrictions 19:00 20+
Tickets 50,—

Danske Claus Beck-Nielsen er en av Nordens mest omdiskuterte samtidskunstnere og forfattere, med en stor og kritikerrost produksjon bak seg. For over ti år siden erklærte den danske forfatteren, musikeren, journalisten og dramatikeren seg død og ble til Claus Nielsen, en mann uten personnummer og hukommelse, senere beskrevet i selvbiografien Claus Beck-Nielsen (1963-2001) (2003). Forvaltningen av forfatterskapet ble overlatt til det som fikk navnet Das Beckwerk. Beck-Nielsens mange transformasjoner har de siste årene vært gjenstand for mye oppmerksomhet og diskusjoner.

Under navnet Das Beckwerk fortsatte forfatteren i de følgende år sin kunstneriske undersøkelse av identitet, virkelighet og fiksjon med seg selv som hovedperson. Temaer som identitet og navn er gjennomgående i forfatter-skapet, som kan ses som en del av den litterære strømningen performativ biografisme. I sin nye roman, Den endeløse sommeren, som utkommer på Pelikanen forlag høsten 2015, har forfatteren gjennomgått nok en radikal forandring, og blitt kvinne. Her tematiseres kjærlighet, død og kjønnsroller i en vill og uregjerlig stil med setninger som ofte strekker seg over flere sider.

Litteratur på Blå inviterer denne kvelden til samtale og opplesning med Madame Nielsen, i samarbeid med Pelikanen forlag. Samtalen ledes av førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo, Gitte Mose, som i en årrekke har forsket på dansk samtidslitteratur, herunder Claus Beck-Nielsens kunstnerskap.

Om Den endeløse sommeren:

Et knippe skjebner ført sammen på et landsted på Fyn er utgangspunktet for denne fortellingen som arresterer tiden, kjærligheten og sommerens gylne, stille øyeblikk. Her møter vi den vakre aristokratiske moren og den portugisiske ynglingen; hennes elsker og senere mann, den store altoverskyggende kjærligheten. Her finner vi jenta og de to guttene; den velskapte og tiltaksløse, og ikke minst den spede, vare med de fine trekkene, jentas kjæreste som senere skal bli en gammel kvinne, men ennå ikke vet det, han, hun som skal bli fortelleren av denne historien om den endeløse sommeren og de mange liv som skjebnen vevde sammen i sitt nett på «den hvite gården».

 

Program

July

August

September

October

November

January

February

March

April

May

September