HVER TIRSDAG:

Litteratur På Blå: Six Gallery Reading, San Francisco 1955

debatter, samtaler og intervjuer

Time, date & age restrictions 19:00 20+
Tickets 50,—

En høstkveld i 1955, på et lite kunstgalleri i San Francisco, ble generalprøven på en litterær revolusjon avholdt. Den amerikanske poesien hadde de siste ti årene vært preget av akademisering og stivbenthet. Små grupper i ulike deler av landet hadde jobbet for å løsrive lyrikken fra den foregående generasjonens kveletak, men det skulle bli de voksne poetene på vestkysten som lyktes med å være forbilder for den nye amerikanske poesien.

Den 7. oktober er det 60 år siden Allan Ginsbergs leste opp det legendariske diktet Howl for første gang, på utestedet Six Gallery. Nestoren Kenneth Rexroth ba unge og upubliserte Ginsberg om å samle en gjeng som kunne lese. De som ble plukket ut skulle vise seg å bli banebrytende innenfor feltet. Beatpoesien og San Francisco-renessansen var dermed født.

6. oktober gjenskapes denne lesningen på Litteratur på Blå. Nyoversatte versjoner av diktene som ble lest den kvelden skal fremføres av unge norske poeter. Vi skal minnes den legendariske kvelden og vi skal lese diktene, som selv seksti år etter, kan sparke fra seg.

Allen Ginsberg – Linda Klakken

Michael McClure – Rune Hjemås

Philip Whalen – Martin Ingebrigtsen

Philip Lamanita – Kristian Wiborg Wiese

Gary Snyder – Mathias R. Samuelsen

En norsk versjon av Jack Keroacs beskrivelse av den kvelden, fra boka Dharma Bums, vil også bli fremført!

Program

July

August

September

October

November

January

February

March

April

May

September