LITTERATUR PÅ BLÅ:

Slippfest For Fett 3/2016

debatter, samtaler og intervjuer

Time, date & age restrictions 18:30 20+
Tickets 50,—

Velkommen til slippfest for Fett 3/2016!

Tirsdag 13. september samarbeider Litteratur på Blå med tidsskriftet Fett for å feire slipp av nytt nummer.

Temaet for denne utgaven er HEKS, og i nummeret har Fett utforsket heksen som historisk skikkelse, såvel som hennes kulturelle, idéhistoriske og politiske rolle – ikke minst for feministbevegelsen. Heksen har etter hvert fått en status som feministisk ikon. På 1960-tallet skrev feministgruppen W.I.T.C.H. i USA sitt heksemanifest, og kastet «spells» mot patriarkatet og kapitalismen. I dag ser vi en nyoppdaget interesse for heksefiguren i musikk, litteratur og populærkultur. Heksens egenrådighet, outsiderstatus og manglende tilpasningsvilje både fascinerer og provoserer. Heksen ler deg opp i ansiktet og gjør sin egen greie. Hun kan finne på å forlate selveste Adam – eller kreve å ligge øverst. I mellomtiden er «heks» et mye brukt skjellsord om kvinner med makt, særlig politikere – og de faktiske hekseprosessene utgjør sitt eget, mørke kapittel i europeisk historie.

Til slippfesten har Fett invitert et knippe fine folk til å lese, framføre og spille for oss:

– Aina Basso snakker om historiske hekseprosesser,
– Aina Villanger framfører et stykke fra korverket «Lilith»
– Victoria Kielland leser fra sin seneste roman, Dammyr.

Etterpå blir det konsert med Nosizwe!

Fett #3 vil være til salgs for 100 kr.

CC: 50 kr

Dørene åpner kl. 18:30. Programmet starter kl. 19:00.

Arrangementet oppdateres!

AINA BASSO er forfatter og historiker. Hun har blant annet skrevet Inn i elden (2013), en historisk ungdomsroman med hekseprosessene i Finnmark som bakteppe. I år er hun aktuell medHeksejakt, en sakprosabok for barn og unge om hekseprosessene i Norge og Europa ca. 1400-1700.

AINA VILLANGER debuterte i 2012 med den mye roste diktsamlingen langsang – et flytans habitat. I fjor skrev hun korverket Lilith sammen med komponist Hanne Hukkelberg, som en del av performancen Eden, Oslo: En rituell konfirmasjon i Liliths navn. Lilith var kvinnen som ifølge myten ble borte fra skapelsesberetningen, erstattet av Eva som ikke var mannens like men skapt av hans ribbein. Fra beskrivelsen av korverket:

«Hvilken betydning har det for oss at jordens første kvinne er forsvunnet og erstattet med et ribben? Kan det være at dette er den utelatte brikken som mangler i vår forestilling av kvinnelig identitet? Forsvinningsnummeret har dannet grunnlag for mange fortellinger: Lilith rir menn om nettene og stjeler deres sperm, Lilith forfører demoner, dreper guttebarn, suger livsmarg fra fødende kvinner, og farer rundt som en hevngjerrig mare. Den hjemløse Lilith ble en fallen kvinne, en demon som løftes fram til skrekk og advarsel. Men ble Lilith forvist eller gikk hun av egen vilje? Og måtte denne bevegelsen ut av paradis nødvendigvis ende i helvete?»

VICTORIA KIELLAND debuterte i bokformat i 2013 med kortprosasamlingen I lyngen, og har også en rekke småutgivelser bak seg på mikroforlaget A.K.R.O.N.Y.M. I år er hun aktuell med romanen Dammyr, som ifølge Morgenbladet gjør henne til «en av Norges mest oppsiktsvekkende forfattere».

NOSIZWE er en norsk/sørafrikansk sanger bosatt i Oslo, som spiller «en leken miks av soul, jazz, blues, elektronika og hip-hop, som sømløst blander sensuelle, modne lyder og tekster med en virvelvind av energi og ugagn.» Hun er høsten 2016 aktuell med sitt debutalbum «In Fragments».

Program

July

August

September

October

November

December

January

April